Blog 2023-03-23 Broodje kroket 

Broodje kroket

Gepubliceerd op mrt 23, 2023

We zijn in een uitnodigend wijkhuis in Helmond. De koffie staat klaar als ik binnenstap en de procesbegeleider van de dag is, met een jazzy achtergrond muziekje, zijn voorbereidingen aan het treffen. Ik bevind me in een ruime en lichte ruimte. Er staan 5 tafels met daarop voor 5 personen voorgedrukte A3 bladen. Ik heb paaseitjes en koekjes meegenomen en verdeel die ook over de tafels. Op die manier acclimatiseer ik en begin me op mijn gemak te voelen. Dat is wat ik doe om te ‘landen’; ruimtes verkennen en even rondlopen. Waar is de kapstok, de wc, de koffie corner? Wie is mijn aanspreekpunt? En zo meer van die ritueeltjes.

De collega’s van het team die vandaag met elkaar aan de slag gaan, druppelen binnen. Degenen die de vroege dienst zijn opgestart zijn zelfs als eerste. Knap. Ze hebben er al even opzitten en ik kan me voorstellen dat zij ook wat ‘landing’ nodig hebben. Het vraagt even schakelen van hen.

Iedereen neemt plaats en wacht enigszins gespannen op wat komen gaat. De dag staat in het teken van ‘Het Verhaal’ van hun afdeling. Het verhaal wat bij kan gaan dragen aan houvast en richting. Wat ons te doen staat…waarvoor we zijn. We staan met elkaar in de kinderschoenen en dat voelt best spannend zo’n eerste dag.

De procesbegeleider neemt het woord en we zijn gestart! Eerst nog wat onwennig over de werkvorm, maar al gauw per groepje druk in gesprek en met elkaar aan de slag. Ongemerkt past Jeroen, de begeleider van de dag, het programma aan de groep aan als dat nodig is. Hij ziet, hoort, voelt en begrijpt wat nodig is.

Ik geniet van dit soort dagen. Met een team wat voor een opdracht staat om met elkaar aan de slag zien gaan en met elkaar resultaat boekt waar ze trots op zijn. En alles mag er zijn.

Ik geniet ook van het broodje kroket tijdens de lunch. Ik besef me dat ook dat voor mij ook een soort van ritueel is en er hoe mij bijhoort; het broodje kroket tijdens een trainingsdag. De verhalen aan de lunchtafels gaan over werk, maar ook over privé situaties. We leren elkaar wat beter kennen waardoor over en weer begrip kan ontstaan. Elkaar zien en horen staat centraal deze dag.

De dag kabbelt voort en de energie blijft op peil, mede dankzij de afwisselingen in het programma. Rond 15.30 uur ronden we af. De opbrengst is groot; Een team wat sinds lange tijd weer een aandacht voor zichzelf en elkaar heeft gehad. Een positieve vibe. Het gevoel van gelijkwaardigheid en samen is weer aangeraakt en….we hebben 5 thema’s die de basis van ons verhaal vormen.

Voor nu mag ons verhaal en mijn ervaring een week bezinken. Dan volgt deel 2….in Helmond met een broodje kroket 😉 #mooiwerk #andersdenkenandersdoen Dank aan Jeroen van Lierop