Afspraken

Gepubliceerd op nov 23, 2022

‘Dat heb ik afgesproken met mijn vorige manager’. ‘Daarover zijn vorig jaar afspraken gemaakt’. ‘Jouw voorganger(s) vond(en)dat altijd oké’. ‘Ik heb daarover wel eens gesproken met mijn voormalig leidinggevende’.

Ik hoor dit soort opmerkingen vaak binnen mijn werk. Het gaat vaak om persoonlijke vragen en afspraken die voor medewerkers belangrijk zijn. En die behoorlijk wat impact hebben. Beloofde studies, toekenning lange(re) vakanties, vrijstelling van taken, diensten of werkdagen.Toegevoegde taken of werkzaamheden buiten de functie. Allemaal belangrijke thema’s die bij kunnen dragen aan werkgeluk, mooi werk, tevredenheid, motivatie, zich gehoord en gewaardeerd voelen en binding met de organisatie.

Omdat ik vaak binnen organisaties werkzaam ben waar ik geen overdracht heb vanwege het ontbreken van mijn voorganger, weet ik dus niet van die afspraken. En kan ik het niet navragen.

En dan komt mijn wedervraag. ‘Heb je dat vastgelegd met mijn voorganger?’ Helaas hoor ik meestal dat dat niet het geval is. Medewerkers hebben vertrouwen in het woord en akkoord van hun leidinggevende. Daar is op zich niks mis mee. Dat is in basis juist heel erg mooi. Tot er een nieuwe leidinggevende komt die (kritische) vragen stelt over de afspraak. Niet omdat ik die afspraken niet wil overnemen of de medewerker niet geloof of vertrouw. Maar omdat de context veranderd kan zijn of gaat veranderen en effect heeft op de afspraak. En dat is waar ik het gesprek over wil voeren. Met de intentie er samen uit te komen.

Nu kost het de medewerker (en mij) vaak onnodige energie en heeft men het gevoel te moeten bevechten. Dat is niet de bedoeling. En gelukkig komen we er in de meeste situaties ook naar tevredenheid uit. Met wat mij betreft altijd een schriftelijke bevestiging die de medewerker opneemt in zijn/haar dossier.

Want….ook ik ga weer weg en er komt een nieuwe manager die vragen gaat stellen en graag wil weten welke afspraken er liggen. Het voorkomt gedoe en tijd die we in de zorg hard nodig hebben om in te zetten bij en voor cliënten.