Blog 2019-09-25 De kapper!

De kapper!

Gepubliceerd op sep 25, 2019

Mijn verhalen gaan vaak over veranderingen. Zo ook vandaag. Ik realiseerde me dat er een plek is waar veel mensen regelmatig komen en waar verandering eigenlijk altijd centraal staat.

De Kapper! Zelf ga ik om de 4 of 5 weken naar mijn kapper om de lengte en kleur van mijn haar aan te passen. ‘????’ kapper noem ik haar graag, want ik ben één van de klanten die (liever) niet door een ander geholpen wil worden. Onze relatie gaat ver terug. We kennen elkaar al een jaar of 25. Toentertijd had ik een ‘langdurige vaste relatie’ met een andere kapper. Vanwege het opheffen van haar kapsalon moest ik op zoek naar iemand anders waar ik mijn hoofd aan toe wilde vertrouwen. Na wat omzwervingen en losse, kortstondige contacten met kappers, kwam ik via mijn man, Ivo, terecht bij mijn huidige kapper.

Het opbouwen van een relatie (met een kapper) vraagt van alle partijen best wel wat. Voor mij is het opbouwen van vertrouwen erg belangrijk. En dat is best spannend. Want voordat er volledig vertrouwen was in haar kundige knippende handen wilde ik overtuigd worden dat ik mijn hoofd volledig in die handen kon leggen. Gelukkig bleek dat best snel het geval te zijn. Mijn kapper sluit aan bij mijn wensen, maar schroomt niet om eerlijk te zijn over mijn ideeën. Sterker nog, ik kom meerdere malen per jaar bij haar en geef haar de vrije hand. Voor ons beiden is het eindresultaat erg belangrijk. En als dat eindresultaat moet wijzigen, doen we dat in goed overleg en met een soort van gedegen stappenplan. Mocht er tussentijds iets wijzigen, dan bedenken we samen weer iets anders waarbij zij gedurende de jaren in ’the lead’ is. Dat geeft mij een geruststellend gevoel. Dit alles maakt dat ik de bezoekjes aan haar erg leuk vind en ik geniet als ik zo’n 1,5 tot 2 uur in de kapsalon ben.

En toch gebeurde er zaterdag iets waardoor ik enigszins verrast werd door mijn kapper. Die ochtend was ik op weg naar een afspraak met haar en ik had me al voorgenomen om mijn verhaal tijdens de kleursessie te schrijven. Het thema zou dus zijn ‘????? ???????? ?????? ??? ?? ??????’. Ivo had een half uur voor mij een afspraak met haar. Ik liep van mijn auto naar de kapsalon en in die 50 meter schoot er een gedachte door mijn hoofd over hoe zijn coupe eruit zou komen te zien. Niet dat hij zo veranderingsgezind is als het om zijn haardracht gaat, maar iets in me zei me dat er dit keer wel iets anders zou zijn.

Ik opende de deur en via de spiegel zag ik hem zitten. Mijn kapper hield haar hand op zijn hoofd en keek me breed lachend aan. De blik van mijn man was ietwat verwachtingsvol en toen zag ik het….. Zijn hoofd was bedekt met een minimum aan haar. Mijn kapper verwijderde haar hand en ik zag een prachtig rond hoofd wat bijna kaal was. De tondeuse gleed over zijn schedel en verwijderde de laatste restjes, zodat het een mooi egaal resultaat werd. Over verandering gesproken… ik vond en vind het prachtig!

Ik ben trots op mijn man dat hij deze stap heeft gezet en ik ben trots op mijn kapper die zijn vertrouwen kreeg om die stap te zetten.